Lipirea Placilor Termoizolante de Polistiren | Firma Constructii Civile si Comerciale Bucuresti si Judetul Ilfov

Lipirea Placilor Termoizolante de Polistiren

PREPARAREA ADEZIVULUI PENTRU LIPIREA POLISTIRENULUI:

  • Mortarul adeziv se presara in apa curata si se amesteca cu un malaxor pana la obtinerea unei paste fara aglomerari. In cazul utilizarii unui malaxor cu amestecare continua, cu dozare constanta a apei, se recomanda o remalaxare cu o bormasina. Se lasa 5 minute pentru reactia componentelor cu apa si apoi se amesteca din nou. Timpul maxim de punere in opera a materialului dupa preparare este de 1,5 ore. Daca materialul a inceput sa se intareasca in galeata este interzisa adaugarea suplimentara de apa pentru "a-l reface". Adaugarea de aditivi (impotriva inghetului, acceleratori de priza etc.), nu este recomandata.
  • In zona de soclu, pe hidroizolatia bituminoasa se utilizeaza adezivul bituminos Dickbeschichtung 2K. 
  • Preparare: cu ajutorul unui malaxor, mai intai se omogenizeaza componenta fluida, iar apoi se presara in aceasta, componenta pulverulenta(sub forma de praf). Amestecul este gata atunci cand se obtine o masa omogena si fara aglomerari. Timpul de punere in opera este de cca. 2 ore.


Metoda de lipire punctuala(Fig. 8):
  • Se aplica un cordon perimetral cu o latime de cca. 5 cm si in mijlocul placii trei puncte de lipire. Cantitatea de adeziv aplicata este in functie de abaterea de planeitate a suportului si de grosimea stratului de adeziv (cca. 1 pana la 2 cm) si o suprafata de contact cu supotul de minim 40 %. Neplaneitatile de pana la 10 mm pot fi preluate de stratul de adeziv.


Metoda de lipire continua (Fig. 9 ):
  • Pe suporturi plane, adezivul poate fi aplicat continuu cu un spaclu cu dinti de 10 mm.
  • In principiu se folosesc numai placi intregi, aplicate de jos in sus, tesute, strans imbinate. Folosirea de resturi de placi (minim 15 cm latime) este admisibila, dar acestea vor fi dispersate in campul fatadei, fiind interzisa folosirea lor la colturile cladirii. Se va avea in vedere obtinerea unei lipiri a placilor termoizolante fara rosturi si cat mai plana. In rosturile dintre placi nu trebuie sa ramana adeziv. In zona coturilor golurilor(ferestre sau usi) nu vor fi realizate rosturi, placa trebuind sa depaseasca coltul golului(Fig. 10). In zonele in care este posibila aparitia de fisuri, datorita schimbarilor de material, placile termoizolante se vor petrece dincolo de aceasta zona cu minim 10 cm.



  • Elemente iesite din planul fatadei, cum ar fi cutiile pentru rulouri vor fi placate astfel incat sa nu apara rosturi. Placile pot fi decupate pana la o grosime finala de minim 3 cm, dar nu mai mult de o treime din grosimea placii termoizolante.

  • Colturile cladirii: Placile vor fi asezate tesut atat in camp, cat si la colturile cladirii. Se vor lipi numai placi intregi sau jumatati de placa (Fig. 13)



  • Asezarea primului rand de placi: Primul rand de placi termoizolante se aseaza in profilul de soclu(Fig. 11). Placile se pozeaza prin miscari usoare de apasare in siruri orizontale, cu rosturile tesute.

Rosturile:
  • Rosturile dintre placi de peste 2 mm, rezultate datorita abaterilor dimensionale ale placilor vor fi astupate cu straifuri(pene) din polistiren.
  • Rosturile mai mici de 4 mm pot fi inchise cu spuma poliuretanica;
  • Deplaneizari: Dupa intarirea adezivului de lipire Baumit Klebespachtel, se va face o slefuire a placilor in dreptul zonelor de imbinare(rosturi) (Fig. 14).