- I- ZONA de SOCLU: Placile termoizolante din polistiren extrudat XPS, se vor diblui incepand de regula de la 30 cm desupra nivelului terenului(peste zona de stropire).
- Alegerea diblurilor: Se face in functie de tipul materialului din care este alcatuit peretele: zidarie plina sau cu goluri, beton etc. La zidaria din caramida cu goluri sau din blocuri ceramice trebuie ca zona de ancorare a diblului sa depaseasca grosimea peretelui exterior al caramizii. Pentru pereti care nu pot fi incadrati in cei descrisi mai sus este necesara efectuarea unor teste de smulgere. Lungimea de ancorare va fi de minimum 35 mm.
- Pentru suporturi din BCA sau lemn, se recomanda folosirea unor dibluri, ce se monteaza prin insurubare. Lungimea de ancorare minime vor fi de 110 mm, repectiv 25 mm.
- Numarul Diblurilor: In general este necesar un numar de minim 6 dibluri/mp. Regula este valabila pentru cladirile cu o inaltime de 50 m si/sau o viteza a vantului de maxim 135km/h. Este necesara o confirmare din partea proiectantului.
- II- ZONA MARGINALA: Latimea zonei marginale se considera minim 1 m de o parte si de alta a colturilor cladirii, insa nu va depasi 2 m. Daca inaltimea fatadei este mai mare decat lungimea, se considera latimea zonei marginale, la 10 % din lungime. Daca inaltimea este egala sau mai mica decat lungimea se considera 10 % din inaltime.
- Configuratia terenului de tip I: Zona de ses sau de deal lipsita de case, copaci, ramblee, sau acestea sunt ca elemente izolate, maluri lacului, pozitii expuse, pe zone de deal.
- Configurarea terenului de tip II: Teren cu multiple obstacole pentru vant. Aici intra orase, zone cu paduri, pozitii protejate de deal, zone montane. Inaltimea medie a obstacolelor trebuie sa fie de minim 10m.
- Configurarea terenului de tip III: Terenuri care sunt caracterizate prin multitudinea si marimea obstacolelor impotriva vantului, ale caror inaltime medie(inaltime acoperis) este de minim 25m. Aceasta configuratie a terenului se gaseste numai in centru marilor orase, unde constructiile nu sunt numai inalte, dar in acelasi timp se caracterizeaza printr-o mare densitate.
- Lungimea diblurilor:
Pentru a obtine rezistenta la smulgere, trebuie respectata lungimea de ancorare pentru dibluri. Stabilirea lungimii diblului: adancimea de ancorare+grosimea tencuielii(daca exista)+grosimea adezivului de lipit polistirenul+grosime termoizolatie.
- Gaurirea:
Dupa intarirea sufcienta a adezivului de lipire (min. 24 ore) se vor realiza gauri cu burghiul de 8 mm in zona punctelor de lipire. Gaurirea cu masina de gaurit cu percutie este admisa doar la beton si la caramida plina. Se va avea grija ca la gaurire sa nu fie degradata (afectata) armatura. Lungimea totala a gaurilor pentru dibluri va fi cu 10 pana la 15 mm mai mare decat lungimea de ancorare.
- Montarea diblurilor:
Diblurile de polistiren se monteaza dupa intarirea mortarului adeziv de lipire Baumit Klebespachtel. Talerul diblului va fi ingropat in termoizolatie pana la nivelul suprafetei acestora. Diblurile se vor verifica din punct de vedere al modului cum s-au fixat in suport. Diblurile cu tija strivita sau neancorate bine se vor scoate, iar alaturi se va monta un diblu nou, diblurile rezultate vor fi acoperite cu polistiren.
- Schema de dibluire a termosistemului :
Se folosesc 2 variante de dibluire, prima varianta consta dintr-o dibluire a tuturor punctelor de intersectie dintre rosturile verticale cu cele orizontale (rostuire in T) si cate un diblu in mijlocul fiecarei placi (Fig. 15), a doua varianta fiind cu cate 3 dibluri pe placa (Fig. 16). Distanta diblurilor fata de marginea placilor, se va alege, astfel incat sub fiecare diblu sa se gaseasca mortar adeziv.
- Recomandari:
Capetele diblurilor vor fi spacluite cu Baumit Klebespachtel cu minim 24 ore inainte de armarea generala (Fig. 21). Daca placile termoizolante vor fi lasate neprotejate de razele solare mai mult de 2 saptamani, ele vor trebui reslefuite si curatate.