Cum Montam Termosistemul Baumit | Firma Constructii Civile si Comerciale Bucuresti si Judetul Ilfov

Cum Montam Termosistemul Baumit

  • Suportul pentru aplicarea termosistemului/ polistirenului Baumit nu trebuie sa fie sfaramicios sau cu tendinte de desprindere. Trebuie sa fie uscat, curat, fara depozite de saruri. Daca suportul nu e neted, se poate realiza cu ajutorul unui strat de adeziv pentru lipire(pana la 10mm), peste 10mm fiind recomandata tencuirea. Denivelararile liniare pot fi preluate prin grosimi diferite ale stratului de polistiren.
Temperatura pentru montarea termosistemului:
  • Montarea termosistemului/ polistirenului Baumit este interzisa la temperaturi sub +5 grade C; pe ploaie (fara masuri de protectie), in conditiile in care exista riscul aparitiei condensului. Placile de polistiren Baumit se vor aplica numai pe suport uscat.
Depozitare Materialelor pentru Termosistem:
  • Elementele componente ale Termosistemului Baumit vor fi depozitate pe santier, astfel incat sa fie ferite de factorii atmosferici, inghet si degradari din solicitari mecanice. Placile de Polistiren Baumit vor fi ferite de razele soarelui.
Racordarile din cadrul termosistemului:
  • Toate racordarile de ferestre si usi, precum si elementele ce strapung sistemul(paratrasnete, burlane, intrerupatoare etc.) vor fi etansate corespunzator impotriva apei de ploaie. O etansare sigura impotriva ploii(in rafale) se poate realiza cu ajutorul benzii de etansare Baumit si a profilelor de racord.
  • Daca racordul de teren (trotuar, terasa etc) se face prin intermediul unui profil de soclu, acesta nu trebuie sa prezinte gauri pe latura orizontala. Daca nu se folosesc profile de soclu, se aplica intai pe perete o banda de plasa de fibra de sticla (min. 15cm), iar apoi se lipeste placa polistiren. Masa de spaclu (adeziv polistiren ) armata- Baumit StarContact se intoarce pe muchia placii de polistiren, pana la stratul suport(zid), ingloband plasa de fibra de sticla.
  • Fixarea profilelor de soclu: se face cu dibluri la fiecare 30cm (fig 4). Abaterile de planeitate(netezime) ale peretelui vor fi compensate prin intercalarea de distantiere intre profil si perete, imbinarile dintre profile se vor realiza cu ajutorul pieselor de racord(legatura) (fig 6)


Preparare:
  • Mortarul pentru adeziv(adezivul Baumit pentru polistiren/ termoistem) se presara in apa curata si se amesteca cu un malaxorul pana la obtinerea unei paste fara aglomerari. In cazul utilizarii unui malaxor cu amestecare continua, cu dozare constanta a apei, se recomanda o remalaxare cu o bormasina. Se lasa 5 minute pentru reactia componentelor cu apa si apoi se reamesteca. Timpul maxim de punere in opera a materialului dupa preparare este de 1,5 ore. Daca materialul a inceput sa se intareasca in galeata este interzisa adaugarea suplimentara de apa pentru "a-l reface"
  • Adaugarea de aditivi(impotriva inghetului, acceleratori de priza etc.) nu este recomandata. 
  • In zona de soclu, pe hidroizolatia bituminoasa se utilizeaza adezivul bituminos BitumenFix 2K.

Metoda de lipire punctuala(Fig. 8):


Montarea termosistemului:
  • Se aplica adezivul de polistiren intr-un cordon perimetral cu o latime de cca.5 cm si in mijlocul placii (de polistiren) trei punce de lipire. Cantitatea de adeziv aplicata este in functie de abaterea de planeitate(netezime) a suportului si grosimea stratului de adeziv(cca. 1cm pana la 2cm) si o suprafata de contact cu suportul de minim 40%. Denivelarile de pana la 10 mm pot fi preluate de stratul de adeziv.


Metoda de lipire continua (Fig. 9 )
  • Pe suporturile plane adezivul de polistiren poate fi aplicat continuu cu un spaclu cu dinti de 10 mm.
  • In principiu se folosesc numai placi intregi, aplicate de jos in sus, tesute, strans imbinate. Folosirea de resturi de placi(minim 15cm latime) este admisibila, dar acestea vor fi dispersate in campul fatadei, fiind interzisa folosirea lor la colturile cladirii. Se va avea in vedere obtinerea unei lipiri a placilor(de polistiren)termoizolante fara rosturi si cat mai plana. In rosturile dintre placi nu trebuie sa ramana adeziv. In zona colturilor cu goluri(ferestre sau usi) nu vor fi realizate rosturi, placa trebuind sa depaseasca coltul golului(Fig. 10). In zonele in care este posibila aparitia de fisuri, datorita schimbarilor de material, placile termoizolante se vor petrece dincolo de aceasta zona cu minim 10 cm.

  • Elementele iesite din planul fatadei, cum ar fi cutiile pentru rulouri vor fi placate astfel incat sa nu apara rosturi. Placile pot fi decupate pana la o grosime finala de minim 3 cm, dar nu mai mult de o treime din grosimea placii termoizolante.
Colturile cladirii:
  • Placile vor fi asezate tesut, atat in camp, cat si la colturile cladirii. Se vor lipi numai placile de polistiren intregi sau jumatati de placa. (Fig. 13)

Asezarea primului rand de placi in Montarea Termosistemului Baumit:
  • Primul rand de placi termoizolante se aseaza in profilul de soclu.(Fig. 11) Placile de polistiren se monteaza prin miscari usoare de apasare in siruri orizontale, cu rosturile tesute.



Rosturile placilor de polistiren:
  • Rosturile(distantele) dintre placile de polistiren de peste 2 mm, vor fi astupate cu straifuri(pene) din polistiren.
  • Rosturile de 4 mm pot fi inchise cu spuma poliuretanica;
  • Dupa intarirea adezivului de lipire Baumit StarContact, se va face o slefuire a placilor in dreptul zonelor de imbinare(rosturi) (Fig. 14).
Dibluirea placilor termoizolante: 
  • Zona de soclu. Placile termoizolante din polistiren extrudat XPS, se vor diblui incepand, de regula, de la 30 cm desupra nivelului terenului (peste zona de stropire).
  • Alegerea diblurilor pentru termoistem. Se face in functie de tipul materialului din care este alcatuit peretele: zidarie plina sau cu goluri, beton etc. La zidaria din caramida cu goluri sau cu blocuri ceramice trebuie ca zona de ancorare a diblului sa depaseasca grosimea peretelui exterior al caramizii. Pentru peretii care nu pot fi incadrati in cei descrisi mai sus este necesara efectuarea unor teste de smulgere. Lungimea de ancorare va fi de minimum 35 mm. Pentru suporturi din BCA sau din lemn, se recomanda folosirea unor dibluri, ce se monteaza prin insurubare. Lungimea de ancorare minima va fi de 110 mm, repectiv 25 mm.
  • Numarul de dibluri pentru termositem. In general este necesar un numar de minim 6 dibluri/mp. Regula este valabila pentru cladirile cu o inaltime 50m si/sau o viteza a vantului de maxim 135km. Este necesara o confirmare din partea proiectantului.
  • Zona marginala. Latimea zonei marginale se considera de minim 1 m de o parte si de alta a colturilor cladirii, insa nu va depasi 2 m. Daca inaltimea fatadei este mai mare decat lungimea, se considera latimea zonei marginale, la 10% din lungime. Daca inaltimea este egala sau mai mica decat lungimea se considera 10% din inaltime.


  • Configuratia terenului de tip I:  zona de ses sau de deal lipsita de case, copaci, ramblee sau acestea sunt ca elemente izolate, malurile lacului, pozitii expuse, pe zone de deal.
  • Configurarea terenului de tip II: teren cu multiple obstacole pentru vant. Aici intra orase, zone cu paduri, pozitii protejate de deal, zone montane. Inaltimea medie a obstacolelor trebuie sa fie de minim 10 m.
  • Configurarea terenului de tip III: terenuri care sunt caracterizate prin multitudinea si marimea obstacolelor impotriva vantului, ale caror inaltime medie(inaltime acoperis) este de minim 25 m. Aceasta configuratie a terenului se gaseste numai in centrul marilor orase, unde constructiile nu sunt numai inalte, dar in acelasi timp se caracterizeaza printr-o mare densitate.


  • Pentru a obtine rezistenta la smulgere, trebuie respectata lungimea de ancorare. Stabilirea lungimii diblului: adancimea de ancorare + grosimea tencuielii(daca exista) + grosime adeziv lipire + grosime termoizolatie.
Gaurirea:
  • Dupa intarirea sufcienta a adezivului de lipire(min. 24 ore) se vor realiza gauri cu burghiul de 8 mm in zona punctelor de lipire. Gaurirea cu masina de gaurit cu percutie este admisa doar la beton si caramida plina. Se va avea grija ca la gaurire sa nu fie degradata(afectata) armatura. Lungimea totala a gaurilor va fi cu 10 pana la 15 mm mai mare decat lungimea de ancorare.
  • Diblurile se monteaza dupa intarirea mortarului de adeziv de lipire Baumit StarContact. Talerul diblului va fi ingropat in termoizolatie pana la nivelul suprafetei acesteia. Diblurile se vor verifica din punct de vedere al modului cum s-au fixat in suport. Diblurile cu tija strivita sau neancorate bine se vor scoate, iar alaturi se va monta un diblu nou.
  • Se folosesc 2 variante de dibluire, prima varianta consta dintr-o dibluire a tuturor punctelor de intersectie dintre rosturile verticale cu cele orizontale (rostuire in T) si cate un diblu in mijlocul fiecarei placi (Fig. 15), a doua varianta fiind cu cate 3 dibluri pe placa (Fig. 16). Distanta diblurilor fata de marginea placilor, se va alege, astfel incat sub fiecare diblu sa se gaseasca mortar de adeziv.
Recomandari:
  • Capetele diblurilor vor fi spacluite cu Baumit StarContact cu minim 24 de ore inainte de armarea generala (Fig. 21). Daca placile de polistiren termoizolante vor fi lasate neprotejate de razele soarelui, mai mult de 2 saptamani, ele vor trebui reslefuite si curatate.
Masa de spaclu armata (adeziv polistiren)

Armarea golurilor:
  • La colturile ferestrelor si usilor, inainte de armarea generala, se va executa o armare in diagonala cu straifuri(benzi) de plasa din fibra de stila, cu dimensiunil minime de 20cmX40cm.
Realizarea muchiilor termosistemului:
  • In principiu se recomanda ca la colturile cladirii sa se monteze Profile Colt Baumit din aluminiu cu plasa, avand grija ca aripile din plasa de fibra de sticla sa fie complet inglobate in adezivul pentru spaclu- Baumit StarContact. In cazul in care nu se monteaza profile de colt(coltarele), plasa din camp se va intoarce dincolo de colt, pe minim 20cm, suprapunandu-se cel putin 10 cm cu plasa de pe cealalta latura a coltului (Fig. 18)
Profile cu Lacrimare pentru termosistem:
  • Lacrimarele se realizeaza folosind produsele Baumit pentru muchii orizontale cu lacrimar. Profilul se monteaza inaintea armarii generale.

Armarea generala:
  • Dupa intarirea adezivului de lipire Baumit StarContact se va face o slefuire, urmata de curatarea zonelor de imbinare(rosturilor) dintre placi. Se intinde apoi cu ajutorul unui fier de glet din inox(cu dinti de 10 mm), adezivul pentru spaclu. Se inglobeaza apoi in adezivul proaspat, plasa din fibra de sticla (Baumit Premium), avand grija sa nu faca cute(pliuri), iar fasiile de plasa sa fie suprapuse pe minimum 10 cm. Acoperirea plasei din fibra de sticla cu adeziv pentru spaclu va fi de minimum 1.0 mm(in zonele de suprapunere dintre fasii de minimum 0.5 mm) maxim 3 mm. 
  • Aplicarea plasei de fibra de sticla Baumit se va face "ud in ud"(in proaspat)
  • Inaintea aplicarii straturilor de finisaj, adezivul pentru spaclu va fi lasat la uscat minim 7 zile
  • O gletuire excesiva este de evitat. Urmele de la fierul de glet vor fi nivelate dupa uscare.


Protectie pe zonele de fatada cu solicitari mecanice ridicate:
  • Inainte de armare propriu zisa se va face o armare suplimentara cu un strat din plasa de fibra de sticla Baumit Premium sau plasa Panzer Baumit(plasele nu se suprapun) intre cele doua straturi de armare, se lasa un timp de uscare de minimum 24 ore.
Grundarea- Punerea in opera:
  • Inaintea aplicarii stratului de amorsare UniPrimer Baumit, stratul de Baumit StarContact armat va avea o vechime de minim 7 zile. Acesta trebuie sa fie uscat. La aplicarea a doua straturi de grund, se lasa un timp de uscare de minimum 24 de ore intre straturi. Inainte de aplicare, grundul se amesteca bine in galeata. Pentru reglarea consistentei, in functie de necesitati poate fi adaugata o mica cantitate de apa. UniPrimer Baumit, se aplica cu trafaletul, intr-un strat cat mai uniform. Pe vreme foarte calduroasa se recomanda aplicarea a doua straturi de grund.

Generalitati:
Grosimi minime:
  • Grosimea minima a Tencuielii Decorative este de 1,5 mm, pentru tencuielile periate(K), iar la tencuielile striate(R) fiind de minim 2 mm.
Coeficient de reflexie a luminii:
  • Trebuie sa fie de minim 25 conform ONORM B6400
Punerea in opera:
  • Tencuiala Decorativa, inainte de aplicare, va fi temeinic amestecata cu ajutorul unui malaxor. Tencuiala decorativa se intinde cu fierul de glet de inox si se niveleaza la grosimea granulei, dupa care se va driscui cu drisca de plastic.

Recomandari generale:
  • Temperatura aerului, a materialului si a suportului trebuie sa fie de minimum 5 grade C, pe timpul executiei si a intaririi materialului. Fatada va fi protejata de actiunea directa a razelor solare, de actiunea ploii sau a vantului puternic(de exemplu cu plasa de protectie). Umiditatea ridicata si temperaturile scazute pot lungi timpul de uscare si pot produce modificari neuniforme ale culorii.
  • Uniformitatea culorii poate fi asigurata  numai in cadrul aceleasi sarje de productie. Evolutia tonalitatii culorii poate fi influentata prin caracteristicile suportului, a temperaturii si a umiditatatii atmosferice.